Céklás, sárgarépás saláta naranccsal és korianderrel

Próbálja ki Jamie Oliver food tube csatornájáról a céklás, sárgarépás salátát naranccsal és korianderrel! Pirított szezámmaggal megszórva.

  • 4 fő részére előételként vagy köretként.
  • Elkészítési idő 1 óra 15 perc.
  • Nehézség: nem nagyon nehéz.

„Ha egy olyan salátát keres, amit szinte bármikor elkészíthet, akkor megtalálta! Mindenhez kiválóan illik, így a marhahúshoz, olajos halakhoz vagy akár a különféle sajtokhoz is (pl. feta)."

Hozzávalók

  • 750 g sárgarépa
  • 500 g nyers cékla
  • olívaolaj
  • 2 narancs
  • 1 evőkanál szezámmag
  • ½ csomó friss koriander
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés

1. Melegítse elő a sütőt 200°C-ra vagy 6-os fokozatra.

2. Pucolja meg és vágja félbe a sárgarépákat, majd pucolja meg a céklát és vágja azokat is félbe.

3. Főzze a répákat sós vízben 5 percig, majd egy lyukacsos szedőkanállal szedje át őket egy szűrőbe.

4. Óvatosan tegye be a vízbe a céklákat és főzze szintén 5 percig, majd szűrje le (a külön főzés miatt a sárgarépákat nem fogja be a cékla színe).

5. Tegye a répát és a céklát egy nagy sütőedénybe, csepegtessen rá olívaolajat és fűszerezze tengeri sóval és borssal. Süsse 30-40 percig, vagy amíg ragadós és fényes nem lesz, időnként rázza össze, hogy egyenletesen süljön.

6. Közben reszelje le a narancsok héját. Pucolja meg  és vágja szeletekre a narancsokat.

7. Folyamatos kevergetés mellett pirítsa a szezámmagot száraz serpenyőben, alacsony lángon pár percig, vagy amíg aranysárga színű lesz. Szeletelje fel a koriandert.

8. Ha letelt az idő, hagyja a sült zöldségeket hűlni egy kicsit, majd adja hozzá a narancs héját és gerezdeit, egy kevés extra szűz olívaolajat és fűszerezze még, ha szükséges.

9. Rendezze egy nagy tálba, szórja meg a pirított szezámmaggal és korianderrel, majd keverje jól össze.

A Szerkesztőség

Legolvasottabb