Egészségesebb táplálkozási szokásokkal nem csak általános jóllétünkön, közérzetünkön javíthatunk, de a változókor sajátos tüneteit is kordában tarthatjuk.
Hőhullámok
Bizonyos ételek közvetlen kiváltói lehetnek a hőhullámoknak és az éjszakai izzadásnak. Közéjük tartoznak a fűszeres falatok, a csokoládé, a kávé és az alkohol: általában is érdemes kerülni őket, de különösen fontos, hogy estefelé már ne fogyasszunk ilyesmit. A megfelelő folyadékpótlás minden élethelyzetben és korban elengedhetetlen, de a menopauza során felerősödő verejtékezés miatt ebben az időszakban fokozottan ügyelnünk kell a bőséges folyadékfogyasztásra.
Depresszió és ingerlékenység
Ha kedélyállapottal összefüggő problémákat tapasztalunk, fordítsunk figyelmet a triptofán nevű esszenciális aminosav pótlására. A kutatások szerint a depresszió egyik kulcsszereplője a szerotonin nevű agyi ingerületátvivő anyag alacsony szintje, a triptofán pedig a szerotonin termelését segíti. Alkalmas erre többek között a szárnyas hús, a tojás, a spenót, a zab és a csicseriborsó. Az ingerlékenység megelőzésében segíthet, ha mindig reggelizünk, és nem hagyunk ki egyetlen étkezést sem, mert így tudjuk egyensúlyban tartani vércukorszintünket.
Száraz bőr
A bőr szárazsága ellen is tehetünk étkezéseink során. A hüvelyesek, a különböző olajos magvak, például a dió, a tökmag, a napraforgómag és a mandula E-vitamint, cinket és kalciumot tartalmaznak, amely tápanyagok mind a bőr kiszáradása, mind a hormonális ingadozások ellen nyújtanak némi védelmet.
Fáradtság
A nassolás, vagyis az erősen cukrozott ételek fogyasztása a vércukorszint hirtelen megemelkedéséhez, majd ugyanilyen hirtelen eséséhez vezet, mely fáradékonyságot okozhat. Ilyen táplálékok helyett válasszunk inkább friss gyümölcsöt vagy a felsorolt magvak valamelyikét.
Súlygyarapodás
A menopauza valóban plusz kilókkal járhat, de alapvetően az életkor előrehaladtával valamennyi szervezetnek kevesebb kalóriára van szüksége. A megoldás banális, de működik: csökkentsük legalább egy kicsivel a megszokott porciókat. És persze figyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre, elsősorban a szénhidrát- és zsírbevitel mérséklésére. Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha a fehér lisztből készült kenyér- és tésztafélék helyett teljes értékű gabonafélék felhasználásával készített ételeket fogyasztunk: segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, és hosszabban tartó telítettségérzetet okoz.
A csontok és a szív problémái
A csontok erejének megőrzése érdekében elsősorban a kalcium, a magnézium, illetve a D- és K-vitamin fokozott bevitelére van szükség, ugyanakkor pedig tanácsos kerülni a foszforban gazdag élelmiszereket: a vörös húsokat, a feldolgozott ételeket és a szénsavas italokat. A nátrium, a koffein valamint az állati fehérjék csökkentésével szintén segíthetjük a test kalciumtartalékainak megóvását. Válasszunk inkább zöldségeket, friss és szárított gyümölcsöket, halat, tojást, magvakat és joghurtot, részesítsük előnyben a szív egészségét óvó "jó zsírforrásokat", amelyek közül a legideálisabbak az olajos húsú halak és a lenmag/lenmagolaj.
Partner: HáziPatika.com