Hogyan csökkenthető a hasi zsír változókor alatt?
A hastájéki zsír csökkentése elsősorban mozgás kérdése; de az igazi kihívás, hogy ne gyarapodjon tovább! Testünk rengeteg változással szembesül, ezért nem lesz segítségünkre, az egészséges táplálkozás azonban csodákat tehet!
Menopauza idején megnő a túlsúly és az elhízás kockázata a testben bekövetkező hormonális változások miatt (1). A zsírszövet eloszlása sajátos módon változik. A reproduktív korra jellemző gynoid zsír helyett - ahol a zsírszövet a combon és a csípőn rakódik le - megjelenik az android testzsír. A felesleges zsír a bőr alatti szövetekben halmozódik fel, emiatt megnő a hasunk (2).
Mit tehetünk ellene?
- Kerüljük az úgynevezett csodadiétákat, pl. böjtölést, gyümölcs- vagy magas fehérjetartalmú étrendet
- Étrendünk magas rosttartalommal rendelkezzen: Naponta legalább 400 g (5 adag) gyümölcsöt és zöldséget kell elfogyasztanunk
- A cukorbevitel a teljes energiabevitel kevesebb, mint 10%-a legyen
- A zsírbevitel a teljes energiabevitel kevesebb, mint 30%-a legyen
- Kerüljük az iparilag előállított transz-zsírokat tartalmazó feldolgozott, sült vagy olajban sült ételeket (például chipset és sültkrumplit).
Hogyan csökkenthető a hasi zsír?
A hasi zsír ellen a mozgás és az egészséges táplálkozás a megoldás (3). Az általános gyakorlat az energiacsökkentett étrend. Napi 500 kcal energiahiánynak hetente körülbelül 0,5 kg veszteséget kell eredményeznie (4). A testsúlycsökkenés viszont nem haladhatja meg a havi 4 kg-ot. Ezért érdemes dietetikushoz fordulnunk, aki alacsony energiatartalmú étrendet állít össze nekünk az energiaigény megbecsülésével (kiszámítja az alapvető anyagcserét (BMR) a Harris-Benedict egyenlet segítségével; meghatározva a fizikai aktivitás szintjét) (1).
Számos úgynevezett csodadiéta létezik, pl. böjtölés, gyümölcs- vagy magas fehérjetartalmú étrendek. Ezek a diéták általában gyors testsúlycsökkenést eredményeznek, de az ilyen módszerek egyben veszélyesek is. Vitamin és ásványi anyag hiányt, fehérjevesztést, továbbá a víz és az elektrolit egyensúly zavarát okozhatják. Nemcsak zsírt, hanem izomtömeget is veszítünk általuk. Sőt, gyakran jojó hatás is előfordulhat (5).
Szintén az egészséges táplálkozást segíti elő, ha a teljes zsírbevitel kevesebb, mint a teljes energiabevitel 30%-a. Ezt könnyen elérhetjük a főzés módjának megváltoztatásával - távolítsuk el a hús zsíros részét, használjunk növényi olajat, és forraljunk, gőzben pároljunk vagy sütőben süssünk az olajban sütés helyett. Korlátozzuk továbbá a nagy mennyiségű telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek, például sajtok, fagylalt, zsíros húsok, tejföl és vaj fogyasztását.
Végül, de nem utolsósorban kerüljük az iparilag előállított, transz-zsírokat tartalmazó feldolgozott, sült vagy olajban sült ételeket (például chips, sült krumpli). Fontos, hogy kevesebb, mint 5 g sót (kb. 1 teáskanál) fogyasszunk naponta (ez vonatkozik a termékekben megtalálható sóra is, például kenyérre, sózott vajra és harapnivalókra). Ne feledkezzünk el a mozgásról sem (6)!Összefoglalva a változókor idején érdemes felkeresnünk egy dietetikust, aki egyénre szabottan állítja össze az étrendünket. Mindemellett csak néhány alapvető szabály létezik, melyet ajánlott betartanunk annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat és egészségesek legyünk.
FORRÁS:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[2]. Pertyński T, Stachowiak G. Menopause — facts and controversies. Polish Journal of Endocrinology; vol 57; no
5/2006 ISSN 0423–104X.
[3]. Jull J, Stacey D, Beach S, Dumas A, Strychar I, Ufholz L, Prince S, Abdulnour J, Prud’homme D. Lifestyle
Interventions Targeting Body Weight Changes during the Menopause Transition: A Systematic Review. J Obes. 2014;
2014: 824310.
[4]. Mastorakos G, Valsamakis G, Paltoglou G, Creatsas G. Management of obesity in menopause: Diet, excercise,
pharmacotherapyand bariatric surgery. Maturitas. 2010 Mar;65(3):219-24.
[5] Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
A Szerkesztőség