Étkezésünk szempontjából nem sokat számít a korunk, és az sem, hogy menopauzába értünk - étkezési szokásaink mindig befolyásolják az egészségünket. Ha túl sokat eszünk valamiből és túl keveset a másikból, a jólétünk szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok kiegyensúlyozatlanok lesznek.
De térjünk vissza a változókorhoz, és ismerkedjünk meg a legfontosabb tápanyagokkal.
A menopauza idején fellépő kellemetlen tünetek, valamint a megelőzés módja régóta kutatási témává vált. Bebizonyosodott, hogy a tünetek előfordulásának gyakorisága és kellemetlen hatása jelentősen csökkenthető egy olyan étrenddel, amely minden szükséges tápanyagot biztosít (1).
A tápanyagcsoportok, melyek különösen fontosak a változókor során:
● Fitoösztrogének
● D-vitamin
● Kálcium
● Folsav
● Polifenolok
● Rostok
● Omega-3 zsírsavak
A menopauza idején csökken a csontsűrűség, ezért fontos a fokozott D-vitamin bevitel (1).
A hüvelyesek, leveles zöldségek és bogyós gyümölcsök olyan élelmiszerek, melyeket érdemes gyakran fogyasztanunk. Ne felejtsük el a növényi olajokból, dióból, magvakból és halakból származó jó zsírokat sem, amelyek szintén fontosak [1,3]
Egy másik fontos élemiszercsoport a bogyós gyümölcsök. Számos fontos összetevőt tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, folátokat, rostokat és polifenolokat. Csökkenthetik a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek és az agyi funkciók romlásának kockázatát; ezért hasznosak számunkra a menopauza idején is (3). Az omega-3 zsírsavak szintén jelentős hatással vannak számos betegségre, beleértve a szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedéseket. Kedvező hatásuk miatt érdemes beilleszteni őket a változókori étrendbe. Az omega-3 zsírsavak forrásai: növényi olajok, diófélék, magvak, tengeri halak, emlősök zsiradéka (1).
FORRÁS:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-
Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical
Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease,
cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.