Mi történik a szervezet E-vitamin szintjével a változókor folyamán?

Rengeteg dolog, de sajnos egyik sem ideális számunkra. Ne aggódjunk, mert mint minden problémára, erre is létezik hathatós megoldás.

Csakúgy, mint a testünkben található vitaminok többségét, az E-vitamin szintjét is nehéz fenntartani, amely a menopauza során gyorsan csökken. Azonban semmi okunk az aggodalomra, mivel rengeteg olyan élelmiszer létezik, melynek magas az E-vitamin koncentrációja.

Az E-vitamin előnyei a posztmenopauzás nők számára

Az antioxidáns tulajdonságairól ismert E-vitamin szintje csökken az életkorral. Az E-vitamin szájon át történő bevitele bizonyított előnyökkel jár a változókor utáni időszakban: elősegíti a csontszerkezet minőségének javítását csontritkulás esetén és; ellensúlyozza a kardiovaszkuláris kockázatot (pozitív lipidprofiljának, alacsony koleszterinszintjének és vérrögképzést megakadályozó tulajdonságainak köszönhetően) (1). Manapság kúpként is alkalmazzák a hüvelyszárazság kompenzálására. Általános gyakorlat, hogy az orvosok E-vitamint írnak fel posztmenopauzás nőknek, a kozmetikai ipar pedig öregedésgátló szérumokban és krémekben alkalmazza.

Íme, néhány E-vitamin tartalmú élelmiszer, melyek hasznosak menopauza idején

Búzacsíra olaj
Napraforgómag
Mandula
Mogyoróolaj
Földimogyoró
Avokádó
Kaliforniai paprika
Mangó
Kivi


FORRÁS:

1. Comparison of the antioxidant effects of equine estrogens, red wine components, vitamin E, and probucol on low-density lipoprotein oxidation in postmenopausal women.
Bhavnani BR, Cecutti A, Gerulath A, Woolever AC, Berco M.
Menopause. 2018 Nov;25(11):1214-1223

A Szerkesztőség

Ikonikus termékeink

Legolvasottabb

Bevásárlólista a változókorban: egyensúlyt adó ételek a világ minden tájáról

A változókorban egyes élelmiszerek enyhíthetik a tüneteket - például a hőhullámokat - míg mások ronthatnak rajtuk. Megint mások segítenek megszépíteni a bőrt és megóvják az öregedéstől. Ez a változókor idejére összeállított bevásárlólista finom és egészséges élelmiszereket tartalmaz a világ minden tájáról, melyek segítenek megszépülni és jól érezni magunkat a bőrünkben.

Olvasson tovább

Változókor: milyen étrendet kövessünk 50 éves korban?

Étkezésünk szempontjából nem sokat számít a korunk, és az sem, hogy menopauzába értünk - étkezési szokásaink mindig befolyásolják az egészségünket.Ha túl sokat eszünk valamiből és túl kevesetmás élelmiszerekből, az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok kiegyensúlyozatlanok lesznek.

Olvasson tovább

Miért nem fogyunk a változókor alatt?

Talán a testünk arra törekszik, hogy megtartsa erőforrásait,és átélje ezt a kihívásokkal teli időszakot. Talán más oka van. Az igazság az, hogy kevésbé fontos megértenünk, mi miért történik, sokkal fontosabb, hogy egészséges testsúly fenntartására törekedjünk.

Olvasson tovább