Mi történik a szervezet E-vitamin szintjével a változókor folyamán?
Rengeteg dolog, de sajnos egyik sem ideális számunkra. Ne aggódjunk, mert mint minden problémára, erre is létezik hathatós megoldás.
Csakúgy, mint a testünkben található vitaminok többségét, az E-vitamin szintjét is nehéz fenntartani, amely a menopauza során gyorsan csökken. Azonban semmi okunk az aggodalomra, mivel rengeteg olyan élelmiszer létezik, melynek magas az E-vitamin koncentrációja.
Az E-vitamin előnyei a posztmenopauzás nők számára
Az antioxidáns tulajdonságairól ismert E-vitamin szintje csökken az életkorral. Az E-vitamin szájon át történő bevitele bizonyított előnyökkel jár a változókor utáni időszakban: elősegíti a csontszerkezet minőségének javítását csontritkulás esetén és; ellensúlyozza a kardiovaszkuláris kockázatot (pozitív lipidprofiljának, alacsony koleszterinszintjének és vérrögképzést megakadályozó tulajdonságainak köszönhetően) (1). Manapság kúpként is alkalmazzák a hüvelyszárazság kompenzálására. Általános gyakorlat, hogy az orvosok E-vitamint írnak fel posztmenopauzás nőknek, a kozmetikai ipar pedig öregedésgátló szérumokban és krémekben alkalmazza.
Íme, néhány E-vitamin tartalmú élelmiszer, melyek hasznosak menopauza idején
Búzacsíra olaj
Napraforgómag
Mandula
Mogyoróolaj
Földimogyoró
Avokádó
Kaliforniai paprika
Mangó
Kivi
FORRÁS:
1. Comparison of the antioxidant effects of equine estrogens, red wine components, vitamin E, and probucol on low-density lipoprotein oxidation in postmenopausal women.
Bhavnani BR, Cecutti A, Gerulath A, Woolever AC, Berco M.
Menopause. 2018 Nov;25(11):1214-1223
A Szerkesztőség