Hallott már az antioxidánsokról, de nem tudja pontosan, hogyan segítik a bőrt? Itt olvashat részletesebben róluk.
Mik azok az antioxidánsok, és hogyan segítenek a szabad gyökök által okozott károsodások elleni küzdelemben?
Az antioxidánsok a szerves molekulák több csoportját összefoglaló általános kifejezés. Ezek a bőr első védelmi vonalát jelentik a szabad gyökök által okozott károsodások ellen. Miközben számos jelentős élelmiszercsoportban megtalálhatók, mint például a bogyós gyümölcsökben és a leveles zöldségekben, az antioxidánsok a bőrön is előfordulnak. De mi történik a bőr felszíne alatt, az antioxidánsok hatására?
amely a korai bőröregedés
80%-ával függ össze
Általánosságban elmondható, hogy az antioxidánsok segítenek küzdeni a környezetünk káros, külső hatásaival összefüggő bőrkárosodás ellen, például UV-sugárzás - amely a korai bőröregedés 80% -ával függ össze. Lényegében az antioxidánsokban gazdag ételek segítenek lassítani ezeknek az oxidáló szabad gyököknek a terjedését, megerősítve a bőrön már jelen lévő antioxidánsokat a szabad gyökök elleni küzdelemért.
Miben található antioxidáns?
Az antioxidáns alapú bőrápolás egyre gyakoribb jelenség, de fontos, hogy étrendje is elegendő mennyiséget tartalmazzon. Az antioxidánsokban gazdag ételeket öregedésgátló tulajdonságaik miatt kedvelik, különösen az UV-sugárzással kapcsolatos stressz hatásainak leküzdéséért.[1] A sárgarépa például a bétakarotén néven ismert antioxidánsban gazdag. Emésztés után ez a pigment A-vitaminná alakul, ami alapvető fontosságú a kollagén termeléshez. [2]
Egy másik antioxidáns, a likopin, ami a paradicsomban található, bizonyítottan csökkenti a leégéshez kapcsolódó gyulladást.[3]Végül pedig, kutatások kimutatták, hogy egy másik típusú antioxidáns, a polifenolok (ami többek között az étcsokoládéban és a szőlőben található) segíthetnek a szív és érrendszeri funkciók javításában, a vérkeringés fokozásában.[4]
Sources:
[1] https://www.netdoctor.co.uk/healthy-eating/a10835/antioxidants-and-oxidative-stress/
[2] Novo, R., Azevedo, P., Minicucci, M. et al, ‘Effect of Beta-Carotene on Oxidative Stress and Expression of Cardiac Connexin 43’ in Arquivos brasileiros de cardiologia 101.3 (2013), pp. 233-239 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032303/]
[3] Story, E., Kopec, R. et al, ‘An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene’ in Annual Review of Food Science and Technology (2010) [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/]
[4] Huang WY, Davidge ST, Wu J. ‘Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatment’ in Crit Rev Food Sci Nutr 53.6 (2013) pp. 615-30. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.