OK

OK Mégsem

Köszönjük

Bezárás

Milyen ételeket érdemes kerülni változókor idején?

Azok az élelmiszerek, melyek korábban kerülendőek voltak, most sem tesznek jót nekünk!

Milyen ételeket érdemes kerülni változókor idején?

A csontritkulás három posztmenopauzás nő közül egyet érint (2).

Túl édes, túl sós, túl zsíros  - ezzel meg is neveztük a legfőbb bűnösöket. Jó her azonban, hogy nem kell teljesen elkerülnünk őket, fontosabb, hogy alkalmazkodjunk hozzájuk.

Rengeteg tanulmány dokumentálja a metabolikus (például cukorbetegség, metabolikus szindróma), a szív- és érrendszeri betegségek (diszlipidémia, magas vérnyomás), a mellrák, valamint az csontritkulás kockázatát a perimenopauzás időszakban (1).

Számos élelmiszer segíthet, míg mások negatív hatással lehetnek az egészségünkre ebben az időszakban. A legfontosabb, hogy figyeljük az étrendünk glikémiás indexére és kerüljük a magas glikémiás indexű (GI> 65) élelmiszereket (3).

Mi a glikémiás index (GI)?

A glikémiás index meghatározása
A vércukorszint százalékos arányának növekedését mutatja ahhoz képest, mintha tiszta glükóznak megfelelő mennyiségű szénhidrátot fogyasztanánk.
Vagyis a glikémiás index azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.

A vércukorszint százalékos arányának növekedését mutatja ahhoz képest, mintha tiszta glükóznak megfelelő mennyiségű szénhidrátot fogyasztanánk (4). Ugyanakkor nemcsak az index értéke fontos. A gabonafélék őrlésének módja befolyásolja a glikémiás indexet, például a feldolgozott lisztből készült kukoricapehely magas glikémiás mutatóval rendelkezik. A magas hőmérséklet és a hőkezelés ideje szintén hozzájárul a termék glikémiás indexének növekedéséhez. A főtt fehér rizs glikémiás mutatója 64, míg a túlfőtt rizs GI értéke 90. A zsírok lassítják gyomor ürülését, ezáltal meghosszabbítják az emésztést és a szénhidrátok felszívódását. Ugyanakkor a gyümölcsök és zöldségek érési folyamata szintén megváltoztatja a glikémiás indexük mértékét. Például az érett banán magasabb glikémiás mutatóval rendelkezik, mint a zöld színű.

A fentiek miatt hosszútávon érdemes kiiktatnunk az étrendből a feldolgozott lisztet (fehér kenyér), az alacsony rosttartalmú keményítőből készült termékeket (burgonya, fehér rizs) és a könnyen emészthető, szénhidráttartalmú ételeket (édességek, torták, sütemények, édesített italok) (5). Az étrendünknek továbbá alacsony sótartalmúnak kell lennie, mivel a felesleges sóbevitel hozzájárul a magas vérnyomás és a vizesedés kialakulásához. A jelenlegi ajánlások szerint a felnőtteknek naponta kevesebb, mint 5 gramm sót kellene fogyasztaniuk. Emiatt érdemes kerülnünk a feldolgozott ételeket, sütőport, húsleveskockákat, instant leveseket, sós harapnivalókat, például perecet, pattogatott kukoricát vagy chipset, bacont, füstölt halat és húst, pácolt és konzerv zöldségeket vagy gyümölcsöket. Kerüljük továbbá az ételek sózását is (6).

Figyeljünk a zsírbevitelre

Minden, amit megeszünk, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Kerüljük a telített zsírokat és a transz-zsírsavakat.

A szív- és érrendszeri megbetegedések magas kockázata miatt figyeljünk arra, hogy milyen típusú zsírt fogyasztunk. Kerülnünk kell a telített zsírokat és a transz-zsírsavakat. Ezért a következő termékek fogyasztását korlátoznunk kell vagy akár teljesen kizárnunk őket az étrendünkből: zsíros marhahús, sertéshús, bárány, bőrös baromfi, kolbász, vaj, tejszín, zsír, pálmaolaj, kókuszolaj a telített zsírsav és szilárd főzőmargarin miatt; illetve a szilárd főzőmargarinnal készített torták és sütemények, pattogatott kukorica, sós krékerek, gyorsétteremi ételek, instant levesek, fagyasztott pizza a transz-zsírok nagy mennyisége miatt (3).

Figyeljünk a kálciumra és a koffeinre

Csökkentsük a csontritkulás kockázatát, távolítsuk el a koffeint az étrendünkből.

Változókorban jelentősen megnő a csontrikulás kockázata, ezért elengedhetetlenül fontos az étrendünk megfelelő kálciumtartalma. Szakértők úgy vélik, hogy a nagydózisú koffeinfogyasztás jelentősen befolyásolhatja a csontritkulás kialakulását, emellett befolyásolhatja a csontok gyógyulásának folyamatát és hozzájárulhat a törésekhez is. Azoknál az egyéneknél, akik kevés kálciumot fogyasztanak, a koffein teljesen eltávolíthatja a testből a kálciumot és a magnéziumot. Ezért az étrendünknek nem szabadna kávét és egyéb koffeintartalmú italokat, például szénsavas üdítőket és energiaitalokat tartalmaznia (7). Összefoglalva: a változókor során kerülnünk kell kell a magas glikémiás indexű élelmiszereket, a nagy mennyiségű sót, telített zsírsavakat, transz-zsírsavakat és a koffeint.

A legfontosabb tudnivalók

Amit kerülnünk kell:
•      Magas glikémiás indexű élelmiszerek
•      Nagy mennyiségű só
•      Telített zsírsavak
•      Transz-zsírsavak
•      Koffein

FORRÁS:

[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women
after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[3]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[4]. Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn
edukacyjny. Kwartał III. 2008
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/
en/
[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl
Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13

Ikonikus termékeink

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig<br />Meno 5 Bi-Szérum

A változókor első szakaszától a változókort követő időszakig
Meno 5 Bi-Szérum

( 70 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrfeszesítő Nappali Krém - termékkép

MENOPAUSE/ VÁLTOZÓKORI ARCÁPOLÁS
BŐRTÖMÖRSÉGET FOKOZÓ NAPPALI ARCKRÉM- NORMÁL ÉS KOMBINÁLT BŐRRE

( 9 vélemény alapján )

Peri-Menopause Bőrtömörség Fokozó és Bőrminőség Javító Éjszakai Krém - termékkép

MENOPAUSE/ VÁLTOZÓKORI ARCÁPOLÁS
BŐRTÖMÖRSÉGET FOKOZÓ ÉJSZAKAI ARCKRÉM

( 11 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő Faggyútermelés Szabályozó Nappali Arckrém - termékkép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó nappali arckrém

( 7 vélemény alapján )

Post-Menopause Bőrfeltöltő és Feszesítő Éjszakai Krém - termék kép

Post-Menopause/ A változókor után
Lipidpótló, bőrtömörséget fokozó éjszakai arckrém

( 3 vélemény alapján )

Száj- és szemkörnyékápoló

Száj- és szemkörnyékápoló

( 1 vélemény alapján )

go to top